دکتر جان هالند

امروزه کدهای هالند یکی از محبوب‌ترین مدل‌های مورداستفاده برای تشخیص شخصیت افراد است که ابتدا برای راهنمایی مدیران و کارکنان در محیط های کار مورد استقبال قرار گرفت.

ازنظر دکتر هالند(Dr. John Holland)، انتخاب حرفه، جلوه ای از شخصیت افراد است. در مدل هالند، شش نوع تیپ شخصیتی وجود دارد و اکثر افراد به چند دسته زیر تقسیم می‌شوند:

واقع‌گرا(Realistic):

عملی، فیزیکی، عینی، کنشی، ماشینی و ابزارگرا

مشاغل متناسب با تیپ واقع‌گرا اغلب مشاغلی است که شامل کارهای عملی، مسائل و راه‌حل‌های دستی می‌شود. آن‌ها اغلب با گیاهان، حیوانات و مواد دنیای واقعی مانند چوب، ابزار و ماشین‌آلات سروکار دارند. بسیاری از اشخاص به شغلی نیاز دارند که در فضای باز باشد، و نیاز زیادی با سروکار داشتن با دیگران یا دفتر و کاغذ نداشته باشد.

جستجوگر(Investigative):

تحلیلی، روشنفکر، علمی، اکتشافی، متفکر

مشاغل جستجوگرایانه اغلب شامل کار با ایده‌ها و نیاز به مقدار زیادی تفکر وسیع دارد. این مشاغل می‌توانند کارهایی مرتبط با کشف مشکلات ذهنی یا کشف حقیقت باشد.

هنری(Artistic):

خلاق، مبتکر، مستقل، نامنظم، نوآور، رسانه‌ای، اهل نگاشتن و نوشتن

مشاغل هنری اغلب شامل کار با شکل‌ها، طرح‌ها و الگوها است. آن‌ها اغلب به بیان خود نیاز دارند و می‌توانند کارها را بدون پیروی از مجموعه‌ای از قوانین روشن انجام دهند.

اجتماعی(Social):

تعاونی، حمایت‌کننده، کمک‌کننده، درمان / پرورش، آموزش

مشاغل اجتماعی اغلب شامل کارهایی می‌شود که در ارتباط با افراد و آموزش دادن به افراد است. این مشاغل عمدتاً مشاغلی هستند که با کمک کردن و یا ارائه خدمات به دیگران مرتبط هستند.

متهور(Enterprising):

رقابتی، رهبری، متقاعد کردن، مقام

مشاغل متناسب با تیپ متهور اغلب شامل راه‌اندازی و اجرای پروژه‌ها می‌شوند. این مشاغل می‌تواند شامل رهبری دیگران و تصمیم‌گیری‌های بسیار باشد. این‌گونه کارها گاهی نیاز به ریسک کردن داشته و اغلب با معاملات کاری سروکار دارند.

متعارف(Conventional):

جزئی گرا، سازمان‌دهی، دفتری

مشاغل قراردادی اغلب از مراحل و روش‌های تعیین‌شده تشکیل می‌شوند. این مشاغل بیش از اینکه با ایده‌ها سروکار داشته باشند شامل کار با داده‌ها و جزئیات می‌شوند. در این‌گونه مشاغل معمولاً یک مسیر مشخص برای پیگیری وجود دارد.

هدف

هدف ما از قراردادن این تست، ارایه ابزاری برای شناخت بهتر جنبه های شخصیتی و علاقه های فرزند شماست. به یاد داشته باشید که ابزارهای این چنینی صرفا وسیله ای هستند که به کمک آنها مربیان، کارشناسان آموزشی و والدین می توانند شناخت بهتری از روحیات کودکان بدست بیاورند.

علاوه بر این، ذکر این نکته ضروری است که هر انسانی ترکیبی از تیپ های شخصیتی ذکر شده در بالاست. در قرارگیری مجموعه علایق هر فرد در یکی از این دسته ها و زیاد و کم میزان آن، قطعا عواملی نظیر ژنتیک و محیط خانواده موثر بوده، ولی آموزش، محیط مدرسه و شبکه اجتماعی نیز در طول زمان می توانند بر این علاقه مندی ها اثرگزار باشند.

راهنمای پاسخ دادن

شما پدر و مادر گرامی، می توانید سوالات این پرسشنامه را برای فرزند خود خوانده، و فعالیت مطرح شده در هر پرسش را برای او توضیح دهید. سپس، جواب پرسش را براساس میزان علاقه فرزندتان به فعالیت مورد نظر، از بین گزینه های:

  1. خیلی بدش می آد
  2. بدش می آد
  3. نه بدش می آد، نه خوشش می آد
  4. خوشش می آد
  5. خیلی خوشش می آد

انتخاب کنید.

در ضمن،‌ پیشنهاد ما اینه که سوالات زیر را بدون ارزش گذاری و قضاوت نسبت به اون فعالیت، برای فرزندتون مطرح کنید، تا از علاقه مندی واقعی فرزندتون آگاه بشید.

ما بر این عقیده ایم که مستقل از ارزشی که جامعه ممکنه در هر زمانی بر یه سری از فعالیت ها بذاره، مادامی که افراد به حرفه ای که علاقه دارند بپردازند، بهتر می توانند تو اون زمینه رشد کنند و به بالاترین درجات موفقیت می رسند.